Gouverneur Californië wil weer homohuwelijken

De gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, heeft zich vrijdag duidelijk achter het homohuwelijk geschaard door publiekelijk aan te dringen op de opheffing van een verbod daarop. Ook de procureur-generaal van de staat, Jerry Brown, deed dat vrijdag, los van Schwarzenegger.

Beiden hebben in een brief aan een federale rechter in Californië, Francisco Vaughn Walker, gevraagd onmiddellijk de sluiting van huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht weer mogelijk te maken. Hun verzoek vloeit voort uit een rechterlijke stap van afgelopen woensdag toen de federale magistraat Vaughn Walker oordeelde dat het verbod op het homohuwelijk in Californië in strijd is met de grondwet van de VS.

Een meerderheid van kiezers in Californië bepaalde eind 2008 dat in de basiswet van de westelijke staat moet staan dat een huwelijk tussen een vrouw en een man is. Vaughn Walker haalde dat in zijn vonnis onderuit, maar hij liet het verbod voorlopig overeind omdat de juridische strijd nog niet over is. Schwarzenegger en Brown vinden dat onjuist. De juridische strijd zal volgens waarnemers in de toekomst in het Amerikaanse hooggerechtshof worden beslecht.