VNG: Gemeenten negeer Wob-uitspraak

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) roept gemeenten op geld in rekening te blijven brengen bij burgers die een beroep doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De rechtbank in Den Haag bepaalde in mei dat gemeenten hier geen geld voor mogen rekenen, maar volgens de vereniging zit de rechter fout.

De zaak was aangespannen door onderzoeksjournalist Brenno de Winter. Hij wilde vorig jaar van gemeenten weten in hoeverre zij werkten met opensourcesoftware. Dertig gemeenten vroegen daar leges voor.

De meeste gemeenten lieten die eis varen toen De Winter liet weten de leges niet te betalen. De Zuid-Hollandse gemeente Kaag en Braassem bleef echter 21,50 euro vragen, waarop de journalist een zaak aanspande en gelijk kreeg.

De rechter oordeelde dat voor diensten zoals een bouwvergunning of een uittreksel van het geboorteregister wel geld mag worden gerekend, maar voor Wob-verzoeken niet omdat die in het algemeen belang zijn. De Winter wees erop dat het voor freelance journalisten onmogelijk zou worden onderzoek te doen als ze talloze rekeningen moeten betalen.

De VNG vindt echter dat niet wordt betaald voor de informatie, maar voor het opzoeken en kopiëren van die informatie. Ook zou de rechter niet goed hebben onderbouwd wat het algemeen belang is. Daarom roept het gemeenten op leges in rekening te blijven brengen en tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

Kaag en Braassem liet in mei al weten geen beroep aan te tekenen.