Nederlandse inflatie stijgt fors in juli

De Nederlandse consumentenprijzen zijn in juli fors gestegen, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De consumentenprijzen stegen in juli met 1,6 procent tegen een stijging van 0,8 procent in juni. De inflatie heeft het afgelopen halfjaar steeds rond 1 procent bewogen. De inflatie is volgens het CBS sinds mei 2009 niet zo hoog geweest. De forse stijging van de inflatie wordt volgens het CBS met name veroorzaakt door de prijsontwikkeling van aardgas.

Het CBS geeft aan dat aanpassingen van gas- en elektriciteitsprijzen grotendeels worden doorgevoerd in januari en juli. Dientengevolge was in juli sprake van een stijging van de gasprijs als gevolg van hogere olieprijzen in het afgelopen halfjaar. De stijging staat in sterk contrast met een jaar eerder. Vorig jaar juli werd de grootste prijsdaling voor gas gemeten sinds 1987.

Naast de Nederlandse inflatiecijfers geeft het CBS ook een consumentenprijsindex die is geharmoniseerd met het Europese rekenmodel (HICP). Volgens deze berekening stegen de Nederlandse consumentenprijzen met 1,3 procent in juli, na een stijging van 0,2 procent in juni. De geharmoniseerde inflatiecijfers uit verschillende Europese landen kunnen met elkaar worden vergeleken.