Verhagen: 'Cohen volstrekt ongeloofwaardig'

PvdA-leider Job Cohen is 'volstrekt ongeloofwaardig' door te beweren dat zijn partij wel wilde praten over een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA. Dat zei CDA-fractieleider Maxime Verhagen dinsdagochtend voor het gesprek met informateur Ruud Lubbers.

Verhagen werd om 09.00 uur in het gebouw van de Eerste Kamer ontvangen samen met VVD-leider Mark Rutte en Geert Wilders (PVV). Het drietal besloot afgelopen vrijdag samen te willen onderhandelen over een minderheidskabinet. Naar verwachting stelt Lubbers na dit gesprek zijn eindverslag op.

Cohen liet dinsdag in een interview met de Volkskrant weten dat zijn partij wel bereid was te praten over een middenkabinet, hoewel hij na het mislukken van paars-plus nog had gezegd dat hij een dergelijk kabinet 'niet tot stand' ziet komen. "Ik heb nooit gezegd dat de PvdA een middenkabinet op voorhand zou blokkeren. Ik zei wel dat ik er niets in zag en ik vind het nog steeds een slechte oplossing. Maar de informateur heeft mij er nooit naar gevraagd. Ik zou wel aan tafel zijn gegaan."

"Ongeloofwaardig", zei Verhagen. "Hij heeft het iedere keer geblokkeerd." Verhagen vroeg zich af waarom Cohen dan geen contact met hem heeft opgenomen, als hij wel bereid was tot gesprekken. "Hij had mij anderhalve week kunnen bellen, sms'en." Cohen probeert nu 'achteraf zijn gelijk' te halen, aldus Verhagen.

De CDA-leider gaat er verder van uit dat hij alle neuzen in zijn partij in dezelfde richting kan krijgen. Dezer dagen buitelen de partijprominenten over elkaar heen met kritiek op de deelname van het CDA aan een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV. Verhagen wees erop dat hij wordt gesteund door het partijbestuur en de fractie. "Ik heb er alle vertrouwen in."

"Het zou vreemd zijn als er maar één geluid zou zijn te horen in de partij", stelde Verhagen. Kritiek van partijgenoten 'houdt jezelf scherp', aldus de CDA-leider.

Verhagen noemt Cohen 'volstrekt ongeloofwaardig'
Verhagen noemt Cohen 'volstrekt ongeloofwaardig' (Foto: Novum)