FIFA wil eigen rijstrook op snelweg tijdens WK 2018

De FIFA beslist op 2 december wie de organisatie krijgt van het WK 2018. Nederland doet er samen met België alles aan om het wereldkampioenschap voetbal binnen te halen. Eén van de eisen waaraan de organisator moet voldoen is een rijstrook die speciaal voor mensen van de FIFA wordt vrijgehouden.

Volgende week maandag inspecteert de FIFA Nederland en België. Er wordt dan bekeken of de twee landen capabel zijn om het toernooi te organiseren. Mocht het WK in Nederland en België plaatsvinden dan eist de FIFA een eigen rijstrook op de snelweg in geval van nood.

Alain Courtois, ambassadeur van de Belgisch-Nederlandse kandidatuur verdedigt in De Morgen de eis van de wereldvoetbalbond. "In Zuid-Afrika zaten we bij de openingswedstrijd drie uur vast in het verkeer."

De wereldvoetbalbond gaat nog veel verder. Eerder werd namelijk al bekend dat de FIFA vrijstelling wil van belastingen en btw in het gastland. Nederland en België zijn akkoord gegaan met deze eis. De vrijstellingen op belastingen en btw komen de FIFA ten goede bij bijvoorbeeld hotelkamers, taxiritten en diners.

Een ander punt is reclame. Alle reclame in een straal van twee kilometer moet wijken voor de officiële FIFA-sponsoren als Coca-Cola, Adidas, Budweiser, McDonald's, Hyundai en Sony. Hierdoor moet de Heineken Music Hall naast de Amsterdam ArenA waarschijnlijk een andere naam krijgen. "Mogelijk moet deze naam tijdelijk veranderen, maar dit punt staat nog ter discussie", zegt Courtois.