'Gastouderbureaus voldoen massaal niet aan eisen'

Van de twintig geïnspecteerde gastouderbureaus in Den Haag voldoen er maar drie aan de kwaliteitseisen die sinds begin dit jaar gelden. Dat blijkt uit het jaarverslag van de GGD, schrijft De Pers. Tijdens inspecties zouden 'veel en ernstige' overtredingen zijn geconstateerd.

Zo zou de achtergrond en de betrouwbaarheid van gastouders vaak niet worden gecontroleerd. Ook zouden de bureaus, die bemiddelen tussen ouders op zoek naar kinderopvang en mensen die thuis kinderen opvangen, nauwelijks controles uitvoeren bij de opvanglocaties.

Ook in andere steden gaat het niet goed. In Rotterdam constateert de GGD volgens de krant dat er veel bureaus zijn waar de kwaliteit van de opvang niet op de eerste plaats staat.

Het gebrek aan professionaliteit blijkt volgens De Pers ook uit het grote aantal bureaus dat jaarlijks wordt opgeheven. In Den Haag verdween vorig jaar bijna de helft van de 28 gastouderbureaus. Tegelijk kwamen er zeventien nieuwe bij.

In Amsterdam zou de situatie vergelijkbaar zijn. In Rotterdam verdwenen 26 bureaus terwijl er aan het begin van het jaar nog maar 23 bestonden. Er kwamen twintig nieuwe bureaus bij. De meeste bureaus sluiten volgens de GGD Rotterdam op het moment dat ze bij de inspectie in beeld komen.

In 2008 wilde toenmalig staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) de bureaus nog sluiten omdat er veel malafide tussen zouden zitten. Veel bureaus bleken ten onrechte subsidiegeld voor kinderopvang in eigen zak te steken. Uiteindelijk werd besloten de bureaus niet op te heffen maar de controle te verscherpen.