Nieuw monument ontdekt bij Stonehenge

Wetenschappers hebben in de omgeving van Stonehenge in Engeland de fundamenten gevonden van een ronde structuur. De vondst ligt op slechts enkele honderden meters van het wereldberoemde monument, zeiden de onderzoekers donderdag.

Net als Stonehenge zelf is de precieze functie van het bouwwerk onduidelijk. Eerder zijn in de omgeving van de steencirkel al andere vondsten gedaan. Het duidt erop dat Stonehenge ooit veel meer was dan slechts een cirkel van opgetrokken stenen blokken op een leeg veld.

"Destijds bevond Stonehenge zich in het midden van het grootste ceremoniële centrum van Europa", aldus archeoloog Tim Darvill, zelf betrokken bij een eerdere opgraving. Volgens hem toont de ontdekking 'hoeveel er nog valt te leren en hoe uitgebreid deze plek was'.

De blootgelegde fundamenten bestaan uit een ring van gaten die een aantal diepe kuilen omcirkelen. Mogelijk dienden de gaten om een cirkel van houten palen in te bevestigen. "Het is een houten versie van Stonehenge", zei Vinde Gaffney, hoogleraar archeologie, tegen de BBC. Het is het 'eerste grote ceremoniële monument' in vijftig jaar tijd dat in dit gebied is gevonden.

Elders in het gebied liggen graven en andere mysterieuze structuren uit de nieuwe steentijd. Welke ceremonies hier plaatsvonden is nog altijd onduidelijk.

Submitter:  Bron: Novum/AP