Zeer grote brand in Valkenswaard

Rond 09.15 uur woensdagochtend is op het industrieterrein aan De Vest in Valkenswaard een grote brand uitgebroken. Omwonenden moeten ramen en deuren gesloten houden, zo meldt de gemeente.

De brand is ontstaan bij Timco Plastics, een bedrijf dat afval van kunststof verwerkt. Een deel van het terrein is geëvacueerd. De brand is inmiddels overgeslagen naar andere bedrijven. Bij de brand ontstaat veel rook, die tot in de wijde omgeving te zien is.

Op het gemeentehuis wordt een crisiscentrum ingericht. Over de oorzaak van de brand en of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen is nog niks bekend. Via Twitter gaan er diverse geruchten dat er een dode zou zijn gevallen. Omroep Brabant Radio is officieel tot de rampenzender in dezen benoemd.

Update 11.32 uur:

Het vuur is overgeslagen naar drie naastgelegen bedrijven, waaronder een bouwmarkt. Op het moment dat dat gebeurde waren de betreffende bedrijven al wel geëvacueerd. Momenteel wordt via metingen onderzocht of de rook, die overigens richting Leende drijft, schadelijk is. Om de routes voor de hulpdiensten vrij te houden, heeft de gemeente mensen verzocht niet naar het crisisgebied te komen.

Update 12.00 uur:

De burgemeester van Valkenswaard, Anton Ederveen, heeft op Omroep Brabant Radio laten weten dat het nog onbekend is of er slachtoffers zijn gevallen. De uitslag van de metingen is ook nog niet bekend. Uit voorzorg is het luchtalarm geluid in de gemeentes Valkenswaard en Leende. In Leende valt inmiddels zwarte as uit de lucht. Zodra er meer bekend is, zullen we dat zo spoedig mogelijk melden.

Update 12.19 uur:

Volgens onbevestigde berichten zouden er zich nog mensen bevinden in het pand van Timco Plastics, zo meldt Omroep Brabant. Ook in Heeze moeten ramen en deuren gesloten blijven. Inmiddels zijn ook een aantal omringende huizen geëvacueerd. Korpsen van omringende gemeenten helpen bij het blussen van de brand.

Update 12.50 uur:

De brandweer heeft laten weten dat in de rookwolken geen schadelijke stoffen zitten. De neergeslagen roetdeeltjes worden hier nog wel op onderzocht en tot die tijd moeten ramen en deuren gesloten blijven. Verder melden buurtbewoners dat er in één van de bedrijven die in brand staan 400 kilo vuurwerk zou zijn opgeslagen.

Volgens ooggetuigen is de brand ontstaan in een pallet die men vervolgens naar buiten probeerde te dragen. Bij het vervoer van de pallet zou het vuur in rap tempo om zich heen hebben gegrepen. Een heidebrandje in Heeze en Leende is volgens een woordvoerder van de brandweer bijna onder controle. Of die twee branden verband met elkaar houden is nog niet bekend. Ook is nog steeds onbekend of er gewonden zijn gevallen en of er nog mensen in het brandende pand zijn. Om 13.30 uur volgt een persconferentie van de burgemeester, die nu nog in crisisoverleg is.

Foto's: FOK!fotograaf moonmovies