Europese steun digitaliseren Nederlandse boeken

De Europese Commissie vindt het goed als Google 160 duizend boeken uit de archieven van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag wil digitaliseren. Dat heeft de Europese Commissie donderdag laten weten.

Woensdag werd bekendgemaakt dat de nationale bibliotheek van Nederland en Google een overeenkomst hebben getekend voor het digitaliseren van minstens 160 duizend boeken uit de collectie van de bibliotheek. Het gaat om boeken waarop geen auteursrechten meer rusten en die dus vallen onder het publieke domein.

De Europese Commissie vindt het prima als dat gebeurt, zolang de boeken maar beschikbaar komen voor alle Europese burgers. Google heeft soortgelijke overeenkomsten lopen in Italië en Oostenrijk.

Google begon in 2004 met het plan alle boeken in de wereld te digitaliseren, maar stuitte hierbij op juridische drempels. Het Amerikaanse ministerie van justitie, consumentenwaakhonden en rivalen van Google vrezen dat het bedrijf te veel macht krijgt in de digitale boekenwereld.

Het bedrijf heeft inmiddels kopieën gemaakt van meer dan twaalf miljoen boeken, maar die zijn nog niet allemaal beschikbaar voor het publiek vanwege een geschil over boeken die niet meer worden gedrukt, maar waarop nog wel auteursrechten rusten. De onderneming is in afwachting van een uitspraak van een Amerikaanse rechter over een voorstel over de digitale rechten van de boeken.

De collectie boeken van de Koninklijke Bibliotheek die moet worden gedigitaliseerd omvat historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties uit de 18e en 19e eeuw. Die kunnen volgens de bibliotheek van groot nut zijn voor wetenschappers en onderzoekers.

De bedoeling is volgens de twee partijen dat de gedigitaliseerde boeken volledig doorzoekbaar en gratis toegankelijk worden gemaakt via onder meer Google Books en de verschillende websites van de Koninlijke Bibliotheek. Het scannen van de boeken gaat naar verwachting een aantal jaren in beslag nemen.