Politie rukt uit voor borstvoedende vrouw

De politie van de Vlaamse stad Aalst was gisteren massaal op de been om een jonge moeder op haar gedrag aan te spreken. De vrouw gaf in een ziekenhuis aldaar haar baby van zo'n vijftien weken de borst. En dat is verboden bij onze zuiderburen.

Astrid Janssens kwam gistermiddag terecht op de eerste hulp van het ziekenhuis. Janssens, nota bene voorzitster van een belangenvereniging voor borstvoeding, wilde haar hongerige baby op de gang voeden. Ze moest hier onmiddellijk mee ophouden en verdergaan in een aparte ruimte. Het beleid in het ziekenhuis staat borstvoeding op de gang niet toe.

Hierop ontstond ruzie tussen de echtgenoot van de vrouw en een arts. De laatste belde de politie, die vier man sterk kwam opdraven. "Omdat het zogezegd openbare zedenschennis was", vertelt de vrouw. "En die agent zei ook dat ik de wet moest kennen, dat borstvoeding in het openbaar in België verboden is."

De directie van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst, dat bezig is aangemerkt te worden als 'kindvriendelijk ziekenhuis', betreurt het incident. "Niemand twijfelt aan het belang van borstvoeding. Het beleid van het ziekenhuis is juist gericht op het actief ondersteunen van borstvoeding. Geen enkel intern document verbiedt borstvoeding. Het betreft een individueel initiatief dat het ziekenhuis niet ondersteunt. We verontschuldigen ons bij alle moeders die voor hun kind enkel het beste willen."