Vermiste Iraanse geleerde op weg naar Teheran

De Iraanse atoomgeleerde die zijn toevlucht had gezocht in de Pakistaanse ambassade in Washington, is op weg naar Teheran. Dit heeft het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken woensdag bekendgemaakt.

Shahram Amiri heeft de Verenigde Staten inmiddels verlaten en vliegt via Qatar naar Teheran, waar hij in de loop van de dag wordt verwacht, zei het ministerie.

Rond Amiri ontstond ophef toen de Iraanse minister van buitenlandse zaken Mouchehr Mottaki verklaarde dat de wetenschapper tijdens een pelgrimstocht naar Saudi-Arabië in 2009 door Amerikaanse agenten was ontvoerd en tegen zijn wil naar de VS was gebracht. De aantijging werd door Washington naar het rijk der fabelen verwezen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zei dat Amiri uit vrije wil in de VS vertoefde en geheel en al vrij was om te gaan en staan waar hij wilde.

De Amerikaanse media meldden in maart dat de 32-jarige Amiri naar de VS was overgelopen en de CIA hielp inzicht te krijgen in het atoomprogramma van Iran.

Amiri zelf droeg bovendien nog eens bij aan de verwarring door in een aantal videoboodschappen tegenstrijdige verklaringen af te leggen. In een van de video's beweerde hij ontvoerd te zijn door Saudische en Amerikaanse agenten en naar de VS te zijn gebracht. In een andere boodschap zei hij echter naar de VS te zijn gekomen om er te studeren.

Amiri werkte voor zijn verdwijning aan de Malek Ashtar Universiteit in Teheran. Het instituut heeft nauwe banden met de machtige Revolutionaire Garde.

Submitter:  Bron: Novum/AP