Vrijspraak voor lekken van AIVD-informatie

De rechtbank in Haarlem heeft woensdag de voormalige AIVD-medewerkers Heleen S. en haar vriend Hans H. vrijgesproken van het lekken van staatsgeheime informatie. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen hen celstraffen van drie en twee jaar geëist.

Justitie vervolgde S. en H., omdat zij volgens het Openbaar Ministerie (OM) interne AIVD-stukken over de oorlog in Irak en over de dreiging naar de dalai lama hebben doorgegeven aan Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf. Justitie kwam daar achter doordat de telefoon van H. werd afgeluisterd. Ook de telefoongesprekken van Van der Graaf werden afgetapt. Het OM besloot al eerder haar niet te vervolgen.

De rechter oordeelde dat de telefoon van de journaliste onrechtmatig is afgetapt waardoor ook het bewijs tegen de twee onrechtmatig is verkregen.

De twee hebben het lekken van geheime informatie altijd ontkend. Volgens de advocate van S., Inez Weski, ging het niet om staatsgeheime stukken, maar is de informatie mogelijk uit openbare bronnen verkregen.