Exameneisen worden strenger

De exameneisen voor het voortgezet onderwijs worden strenger. De verzwaring van de regels gaat in vanaf het schooljaar 2011-2012. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Leerlingen moeten straks voor het centraal schriftelijk examen gemiddeld een voldoende halen. Nu geldt nog dat het gemiddelde van het schoolexamen en het centraal schriftelijk een voldoende moet zijn.

Bovendien mogen leerlingen in het havo en het vwo voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde maximaal één vijf halen als eindcijfer (het gemiddelde van schoolexamen en centraal schriftelijk). Voor vmbo'ers geldt deze nieuwe regel niet.

Het kabinet komt met nieuwe regels, omdat is gebleken dat leerlingen op sommige scholen vaak een veel hoger cijfer halen voor het schoolexamen dan voor het centraal schriftelijk. Dat kan erop duiden dat deze scholen het schoolexamen expres te gemakkelijk maken, zodat meer leerlingen slagen.

Om het verschil in cijfers in de toekomst tegen te gaan, heeft het kabinet verder besloten dat scholen waar zo'n verschil langer dan drie jaar bestaat, niet meer zelf examens mogen afnemen. De leerlingen op deze scholen moeten dan staatsexamen doen.