Pers negeert lokale politiek

De schrijvende pers doet steeds minder vaak verslag van lokale politiek. In een kwart van de gemeenten was de afgelopen vijf jaar steeds minder interesse van de pers in de vergaderingen, blijkt uit onderzoek van Trouw in 165 gemeenten.

Volgens het dagblad zijn er steeds meer gemeenten waar vrijwel nooit meer een journalist te vinden is op de perstribune tijdens raadsvergaderingen. Gemiddeld wordt nog 85 procent van de raadsvergaderingen bezocht door schrijvende pers. In de provincie Groningen is dat echter slechts 67 procent. Zeeland is koploper met 98 procent.

De gemeente Beemster krijgt het minst aandacht. Als enige onderzochte gemeente wordt in het Noord-Hollandse Beemster nooit een vergadering bezocht. In Landsmeer, Purmerend en Elburg wordt slechts een op de tien vergaderingen bezocht.

Journalistenbond NVJ maakt zich zorgen om de situatie. "De situatie is slecht voor de pluriforme pers. Als er nu een krant verdwijnt komt er niets meer voor in de plaats", zegt Peter Nefkens voorzitter lokale media van de NVJ.