Geen noodpaspoort meer voor criminele Nederlander

Nederlanders die verdacht worden van een misdrijf in het buitenland hoeven niet meer te rekenen op een noodpaspoort. Ambassades en consulaten hoeven geen vervangend reisdocument meer te verstrekken aan mensen die hun vervolging willen ontvluchten. De Tweede Kamer sloot zich woensdag aan bij dit voorstel van staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA).

De aanleiding voor het wetsvoorstel is een zaak waarbij twee Nederlanders die in Brazilië vervolgd werden voor de productie en verspreiding van kinderporno een vervangend reisdocument kregen. Zij kregen dit van het Nederlandse consulaat, waardoor ze ontkwamen aan de jarenlange celstraffen waartoe ze veroordeeld waren.

PvdA'er Pierre Heijnen zei dat criminelen niet geholpen mogen worden om te vluchten. De Nederlandse wet is volgens SP'er Ronald van Raak niet bedoeld om straffeloos overtredingen in andere landen mogelijk te maken.

Coskun Cörüz van het CDA zei blij te zijn dat 'een lacune' in de Paspoortwet wordt gedicht. VVD'er Willibrord van Beek en PVV'er Hero Brinkman sloten zich ook aan bij de voorstanders.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over het voorstel, waarna de Eerste Kamer zich erover buigt.

Submitter:  Bron: Novum