Vuvuzela zorgt voor gescheurde luchtpijp

De vuvuzela is niet meer weg te denken van het wereldkampioenschap voetbal dat momenteel in Zuid-Afrika plaatsvindt. Niet verwonderlijk is dan ook dat de lawaaierige toeter al een slachtoffer heeft geëist. De Zuid-Afrikaanse Yvonne Mayer liep een scheurtje in haar luchtpijp op.

De 29-jarige verzekeringsmakelaar uit Kaapstad kreeg het instrument cadeau op haar werk en wilde het uitproberen. Ze ging samen met een aantal vriendinnen naar de eerste wedstrijd van Bafana Bafana tegen Mexico en blies daar vrolijk op haar vuvuzela. Onderweg naar het stadion testte ze de toeter uit en voelde daarbij keelpijn opkomen.

"Ik dacht eerst dat ik een vliegje of zo had ingeslikt en dus bleef ik nadien de vuvuzela proberen. Toen de pijn de dag nadien nog erger geworden was, ben ik naar de dokter gegaan. Hij vertelde me dat ik bij de eerste poging waarschijnlijk een scheurtje in mijn luchtpijp had opgelopen en het alleen nog maar erger gemaakt had door te blijven blazen. Volgens hem heb ik verkeerd en te hard geblazen," zei Mayer tegen The Daily Mail.

Op last van dokter Scott Barker moest ze het rustig aan doen. "Ik mocht twee dagen niet eten of spreken. Tegen de tijd dat ik eindelijk wat soep en yoghurt kon eten, was ik uitgehongerd. Zijn grootste zorg was eigenlijk dat ik een infectie zou oplopen, hij verzekerde me wel dat het scheurtje zou genezen."

Barker gaf de rest van de wereld ook een advies mee. "Ik wil ook andere fans waarschuwen van niet te hard te blazen en gewoon hun lichaam te volgen. Het grootste risico is wel nog altijd de oren. Het beste advies dat ik kan geven, is oordopjes mee te nemen naar de wedstrijd."