'Fifa krijgt veel macht tijdens WK in Nederland'

Als Nederland erin slaagt het WK voetbal in 2018 binnen te halen, krijgt de Fifa hier evenveel macht als nu in Zuid-Afrika. Politie en douane zullen de wereldvoetbalbond dan bijstaan. Dat schrijft het AD vrijdag op basis van schriftelijke toezeggingen die Nederland in april deed aan de bond.

In Zuid-Afrika is op aandringen van de wereldvoetbalbond een wet aangepast om merken van sponsors te beschermen. Als gevolg van die wet zijn de zogenoemde Bavaria-babes aangehouden. Twee Nederlandse vrouwen zijn inmiddels vrij na betaling van zo'n duizend euro borg, maar kunnen een halfjaar cel krijgen.

Nederland hoopt het toernooi over acht jaar samen met België te mogen organiseren. Verschillende landen bieden daarvoor tegen elkaar op.

De Nederlandse politiek reageerde verbolgen op de harde aanpak van de promotievrouwen die getooid in een Bavaria-jurkje op de tribune plaatsnamen. De Fifa was het niet eens met de verkapte reclameactie van het biermerk, omdat daarmee de positie van het officiële WK-biermerk Budweiser werd aangetast.

Onder de ruim dertig Bavaria-babes waren drie Nederlanders. Twee van hen zijn enkele uren vastgezet. Een dag later werden ze officieel aangehouden.

Submitter:  Bron: Novum