Ketting blijft verboden voor medewerkers GVB

Het over de kleding dragen van een ketting, bijvoorbeeld met een kruisje, blijft voor medewerkers van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB verboden. Het gerechtshof van Amsterdam gaat dinsdag net als de rechtbank in december mee in de redenering van het GVB en stelt een tramconducteur in het ongelijk.

Het GVB voerde eerder aan dat het niet om het kruisje ging, maar om de ketting. Voor een 'professionele' uitstraling van het personeel en voor de veiligheid heeft de GVB eind 2008 onder meer de regel ingevoerd dat een ketting niet over de kleding mag worden gedragen.

De van oorsprong Egyptische christelijke tramconducteur droeg de ketting naar eigen zeggen al jaren en wilde dat niet veranderen. Ook vond hij het niet eerlijk dat vrouwen wel hoofddoekjes mogen dragen. Die vergelijking gaat volgens het hof echter niet op omdat de hoofddoekjes de uniformkleuren en een GVB-logo hebben.

De conducteur werkt volgens een woordvoerder van de GVB nog altijd bij het vervoersbedrijf. Op de vraag hoe hij zijn ketting draagt zegt ze dat 'iedereen zich aan de kledingvoorschriften moet houden, dus ook hij'.