Belgen vandaag naar de stembus

De Belgen gaan zondag naar de stembus om een nieuwe Kamer en Senaat te kiezen. De opiniepeilingen voorspellen een grote winst voor de Vlaams-nationalistische N-VA van Bart De Wever.

Hij wil zoveel macht naar Vlaanderen trekken dat België als land 'verdampt'. De verkiezingen waren nodig nadat de liberale Open VLD zich uit de nationale regering terugtrok. De partij had de hoop verloren dat de regering-Leterme het kiesdistrict van Brussel-Halle-Vilvoorde kan splitsen in een tweetalig en een Vlaams deel. Een deel van de Belgen was het politieke gekissebis zo beu, dat ze opriepen om niet te stemmen. Dat is echter strafbaar. België heeft een opkomstplicht, net als Luxemburg, Griekenland, Australië en de meeste Zuid-Amerikaanse landen.

Wie niet gaat stemmen, riskeert een boete die kan oplopen tot 137,50 euro. De stembureaus openen om 8.00 uur en de laatste sluiten al om 15.00 uur. Aan het einde van de middag zouden dus veel stemmen al geteld moeten zijn. Een deel van de Belgen stemt elektronisch: bij binnenkomst op het bureau krijgen ze een magneetkaart die ze in een stemcomputer moeten steken. Als ze op de computer gestemd hebben, moeten ze de kaart eruit halen en in de gleuf van de stembus deponeren. Dat maakt hertellen mogelijk. Andere stembureaus hanteren nog het potlood en papier.