Bulgarije schrapt pijpleiding met Rusland en Griekenland

Bulgarije heeft vrijdag aangekondigd niet door te willen gaan met de bouw van een pijpleiding die Russische olie naar Griekenland moet transporteren. De reden voor het schrappen van de pijpleiding is zorg over het milieu na de enorme olieramp in de Golf van Mexico.

Premier Boiko Borisov informeerde ambassadeurs van de Europese Unie dat het land zich terugtrekt uit het project, omdat er weerstand is bij de bevolking van Burgas, een dorpje aan de Zwarte Zee, waar de pijpleiding zou beginnen. "We hebben allemaal gezien wat er is gebeurd in de Golf van Mexico", aldus Borisov. "Ik heb de ambassadeurs uitgelegd hoe stormachtig de zee is, hoe nauw de baai is en welke moeite een tanker moet doen om binnen te komen."

De pijpleiding van ruim 280 kilometer moet Russische olie, die met een tanker wordt aangevoerd, door Bulgarije naar de Griekse stad Alexandroupolis, in het noorden van Griekenland, brengen.

Giorgios Petalotis, een woordvoerder van de Griekse regering, zei dat Athene 'toegewijd blijft aan het vooruitzicht het project af te maken'. Russische regeringsmedewerkers hadden geen commentaar.

De beslissing te stoppen met het project moet nog formeel worden goedgekeurd door het Bulgaarse kabinet. De socialistische oppositie in het parlement bekritiseerde de beslissing van de regering en zei dat het niet in het Bulgaarse landsbelang was.

Bulgarije schrapt pijpleiding met Rusland en Griekenland
Bulgarije schrapt pijpleiding met Rusland en Griekenland (Foto: Novum)