Olielek Golf van Mexico weer groter dan gedacht

Het olielek in de Golf van Mexico is groter dan gedacht. Uit nieuwe berekeningen blijkt dat er mogelijk meer dan twee keer zoveel olie uit de bron is gestroomd als eerder werd aangenomen. Dat hebben wetenschappers in dienst van de Amerikaanse regering gezegd. Dit betekent dat er inmiddels tussen de 160 miljoen en 380 miljoen liter olie in de kwetsbare wateren van de Golf van Mexico is gestroomd.

Volgens Marcia McNutt, directeur van de Amerikaanse geologische dienst USGS, stroomt er dagelijks mogelijk rond de acht miljoen liter olie uit de bron, twee keer zoveel als de federale regering eerder zei. Het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken zei dat wetenschappers die hun berekeningen hebben gebaseerd op videobeelden van het lek uitkwamen op een dagelijkse stroom olie van 4 tot 4,7 miljoen liter.

De berekeningen over de hoeveelheid gelekte olie gelden voor de periode vóór 3 juni. Op die datum zaagde BP een pijpleiding door en plaatste een kap over het lek. Inmiddels is er via de kap meer dan 11 miljoen liter olie opgevangen.