IsraŽl valt hulpvloot Gaza aan

Volgens de Israëlische televisie zijn bij de Israëlische bestorming van een internationaal konvooi schepen met hulpgoederen voor de Gazastrook zeker tien personen om het leven gekomen.

De Israëlische strijdkrachten noemden de actie van pro-Palestijnse activisten een provocatie. Commando's van de Israëlische strijdkrachten zouden zeker een schip hebben bestormd. Ze lieten zich vanuit helikopters op het dek zakken. Bij de actie is geschoten, citeerde de Israëlische radio een Arabische journalist aan boord. Eerder meldde de Arabische zender al-Jazeera nog dat het konvooi met hulpgoederen voor de door Israël en Egypte afgesloten Gazastrook, zijn koers had verlegd om een confrontatie met de Israëlische marine te voorkomen.

De zes schepen van de internationale mensenrechtenorganisatie Beweging Vrij Gaza (FGM) en een Turkse organisatie vertrokken zondagmiddag uit Cyprus. De ruim zevenhonderd pro-Palestijnse activisten aan boord willen in de Gazastrook 10.000 ton hulpgoederen afleveren en zo de blokkade doorbreken.

 

Update 08:00 uur: Censuur verbiedt berichtgeving over doden

De militaire censuur in Israël heeft de berichtgeving over doden en gewonden door de bestorming van een konvooi schepen met hulpgoederen voor de Gazastrook verboden. De commerciële Israëlische televisiezender Channel 10 meldde dat het aantal doden inmiddels tot zeker veertien is opgelopen. Een Israëlische minister heeft bevestigd dat er doden en gewonden zijn gevallen. Bij het Israëlische consulaat in de Turkse stad Istanbul hebben zich maandagochtend woedende demonstranten verzameld. Zij betoogden tegen de aanval op het schip met hulpgoederen, dat uit Turkije afkomstig was. De regering in Ankara heeft de Israëlische ambassadeur in Turkije inmiddels op het matje geroepen.

Update 9:10 uur
De berichtgeving rondom het incident wordt steeds onduidelijker. Zo is er een uitzending van een reporter van Al-Jazeera opgedoken die tijdens de aanval aanwezig was op het schip. De reporter meldt dat de bemanning de witte vlag (internationaal symbool van overgave) had gehesen en de passagiers had verzocht naar de kajuiten te gaan. De Israëlische soldaten bleven volgens de reporter ondanks dit feit toch doorschieten.

Ook zijn er berichten dat het Israëlische consulaat in Turkije momenteel wordt belaagd door duizenden protesteerders. Het consulaat wordt momenteel beschermd door Turkse ordehandhavers.

Het bericht op BNR Nieuwsradio is hier terug te luisteren