'Dringend botsingen Korea's voorkomen'

De Chinese premier Wen Jiabao heeft zondag in Zuid-Korea gezegd dat het dringend gewenst is botsingen tussen de twee Korea's te voorkomen. Wen sprak na een topontmoeting op een Zuid-Koreaans eiland met de Japanse premier Yukio Hatoyama en gastheer Lee Myung-bak, de Zuid-Koreaanse president.

Wen gaf voor de media geen aanwijzing dat China overweegt Japan en Zuid-Korea te steunen in hun stelling dat Noord-Korea verantwoordelijk is voor de ondergang van het Zuid-Koraanse schip de Cheonan. "Ontspanning is de meest urgente opgave", volgens Wen. "China zal actief communiceren met de betrokken partijen voor vrede en stabiliteit, wat past bij onze gezamenlijke belangen op de lange termijn."

Het Zuid-Koreaanse marineschip de Cheonan werd 26 maart niet ver van de Noord-Koreaanse wateren getorpedeerd. Daarbij verloren 46 van de ruim honderd opvarenden het leven. Het schip is tot zinken gebracht door Noord-Korea stellen onder meer Seoul en Tokio. Peking is traditioneel een bondgenoot van het stalinistische Noord-Korea.