BP: nieuwe poging om olielek te dichten

Oliemaatschappij BP gaat zeer waarschijnlijk woensdagavond opnieuw proberen het olielek in de Golf van Mexico te dichten. Dat heeft de directeur van BP, Tony Hayward, gezegd.

Er zal dikke kleiachtige modder en cement in het lek gespoten worden. Het is een proces dat nog niet eerder op een dergelijke diepte (anderhalve kilometer) heeft plaatsgevonden en het lek zal groter worden als de poging mislukt. De zogeheten 'top kill' moet er door verstopping voor zorgen dat er geen olie meer de Golf in stroomt. Momenteel worden er nog tests uitgevoerd. Volgens Hayward is de kans op succes zestig tot zeventig procent.

De frustratie over de tot nog toe mislukte pogingen van BP wordt met de dag groter. Ongeveer 26,5 miljoen liter ruwe olie is intussen de zee in gestroomd sinds het boorplatform Deepwater Horizon meer dan een maand geleden ontplofte. De olie heeft de kust van Louisiana bereikt en bedreigt flora en fauna in het gebied.

De nieuwe poging van BP komt in een week dat er meer hoorzittingen plaatsvinden om de oorzaak te achterhalen van de explosie op het boorplatform waardoor elf mensen om het leven kwamen en het lek ontstond.