CIA wilde homovideo Saddam Hussein uitbrengen

In de aanloop naar de oorlog in Irak wilde de CIA een campagne opstarten op Saddam Hussein in een kwaad daglicht te zetten. De Amerikaanse veiligheidsdienst maakte in het geheim plannen om Irak te overspoelen met een in scène gezette video van de Irakese dictator Saddam Hussein, waarin het zou moeten lijken dat hij seks had met tienerjongens. Dit zeggen voormalige veiligheidsagenten van de CIA.

Naast Saddam Hussein moest ook Osama Bin Laden slachtoffer worden van de lastercampagne. Over hem zou een video gemaakt worden waarin hij bij een kampvuur met zijn vrienden plannen maakte voor het versieren van jongens. Door gekibbel over het project en bezuinigingen heeft de video nooit het daglicht gezien, maar de onthullingen zullen als een smet op het blazoen van de CIA worden gezien.

Acteurs hadden de rol van Saddam en Osama moeten spelen, in een korrelig filmpje dat moest lijken op een amateuropname. Naast de filmpjes waren er plannen om in te breken op de Irakese televisie en een door een acteur gespeelde Saddam Hussein zijn aftreden te laten aankondigen.

Voormalige veiligheidsmedewerkers noemden de plannen ‘ridicuul'. Een ex-agent zei dat de plannen ‘kwamen van mensen die in Zuid-Amerika en Oost-Azië hadden gewerkt'. "Ze begrijpen de culturele nuances van de regio niet. Saddam die met jongens seksspelletjes speelde zou helemaal geen indruk hebben gemaakt in het Midden-Oosten. We beschouwen onze taboes als universeel, maar dat zijn ze niet."