Australië wijst Israëlische diplomaat uit

Australië heeft maandag een Israëlische diplomaat uitgewezen. De diplomaat wordt verantwoordelijk geacht voor de vervalsing van vier Australische paspoorten die zijn gebruikt bij de moord op Hamas-agent Mahmoud al-Mabhouh in januari in Dubai.

De niet bij naam genoemde diplomaat krijgt een week om te vertrekken. Eerder heeft Groot-Brittannië een Israëlische diplomaat uitgewezen in verband met het gebruik van twaalf vervalste Britse paspoorten door de moordenaars van Al-Mabhouh. Volgens de Israëlische radio zijn beide uitgewezen diplomaten agenten van de geheime dienst Mossad.

Minister van buitenlandse zaken Stephen Smith verklaarde in het Australische parlement dat het niet de eerste keer is dat Israël vervalste Australische paspoorten heeft gebruikt. Hij gaf geen bijzonderheden, maar zei dat het vertrouwen tussen de twee landen is geschaad. "Het zijn geen acties van een vriend. Dit is niet wat wij verwachten van een land waarmee wij een dergelijke hechte, vriendschappelijke en ondersteunende relatie onderhouden", zei Smith. Hij zei dat Australië de Verenigde Staten van het besluit tot uitwijzing op de hoogte heeft gesteld, vanwege het bondgenootschap met Washington en de hechte band tussen Washington en Tel Aviv.

Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken liet weten alle vertrouwen te hebben dat de uitstekende relatie tussen Israël en Australië blijft bestaan. "Wij betreuren de Australische stap, die in onze ogen niet overeenstemt met het soort relaties dat wij met Canberra hebben en het belang daarvan", zei woordvoerder Yossi Levy.