Mogelijk passagiers in cockpit Poolse vliegramp

Passagiers bevonden zich in de cockpit van het Poolse regeringsvliegtuig dat nabij de Russische stad Smolensk neerstortte en aan onder anderen de Poolse president Lech Kaczynski het leven kostte. Bovendien was het personeel onvoldoende getraind. Dat hebben onderzoekers woensdag gezegd. Over de oorzaak van de crash trokken zij nog geen conclusie.

De Poolse onderzoeker Edmund Klich zei dat het onduidelijk is of stemmen op de vluchtrecorders de bemanning hebben beïnvloed om toch de landing in te zetten ondanks waarschuwingen van slecht weer en matig zicht. De stemmen op de vluchtrecorders waren niet van de bemanningsleden zelf.

Een andere onderzoeker zei dat de bemanning van het toestel pas enkele dagen voor de vlucht was samengesteld. De bemanningsleden hadden geen behoorlijke training gekregen over de handelwijze in speciale vluchtsituaties.

De aanwezigheid van passagiers in de cockpit zou van invloed kunnen zijn geweest op de vliegramp. Kort na de ramp werd al gespeculeerd dat de piloten ondanks de slechte weersomstandigheden de landing inzetten op bevel van een van de passagiers.