Eerste Kamer bespreekt kraakverbod

De Eerste Kamer bespreekt dinsdag het kraakverbod. De discussie duurt tot in de avond, maar er wordt nog niet over gestemd. Het kraakverbod lijkt op een meerderheid te kunnen rekenen, maar zeker is dat niet. Het CDA en de ChristenUnie zijn in principe voor een verbod op kraken, maar hebben nog wel vragen over het voorstel.

Het CDA en de ChristenUnie vragen zich onder meer af of er wel genoeg maatregelen in het voorstel zitten om leegstand van panden tegen te gaan, bleek dinsdag bij het eerste deel van het debat in de Eerste Kamer.

De VVD is ronduit voor het kraakverbod, net als de SGP. De linkse partijen zijn tegen. PvdA-senator Mies Westerveld noemde het verbod 'onlogisch, onnodig en onverstandig'. De linkse partijen vragen zich verder af of politie en justitie wel genoeg mensen hebben om op te gaan treden tegen krakers.

Het voorstel is bedacht door Tweede Kamerleden van CDA, VVD en ChristenUnie. De indieners verdedigen hun plan dinsdagavond in de Eerste Kamer. Ook komen twee ministers aan het woord.

In oktober vorig jaar kreeg het plan al steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De stemming werd destijds verstoord door enkele tientallen krakers, die vanaf de publieke tribune leuzen begonnen te roepen.