GL wil onderzoek berichtgeving 'Tripoli'

Het Haagse gemeenteraadslid David Rietveld (GroenLinks) wil dat het Openbaar Ministerie grondig onderzoekt of de media in de berichtgeving rond de vliegramp in Tripoli strafbaar heeft gehandeld. Ook vindt hij dat de Tweede Kamer moet onderzoeken welke maatregelen 'dit soort praktijken' kunnen voorkomen. Hij zegt 'zeker' niet voor censuur te pleiten.

Rietveld heeft vrijdag een petitie online geplaatst, waarin hij stelt dat verschillende media de privacy van slachtoffers en nabestaanden met voeten hebben getreden. De GroenLinkser, raadslid sinds 2006, roept de pers op tot 'enige zelfbeheersing'.

Vorige week ontstond ophef omdat De Telegraaf een verslag van een telefonisch interview publiceerde met de 9-jarige wees Ruben uit Tilburg, de enige overlevende van de crash. Veel mensen vonden dit te ver gaan. Andere media toonden beelden van de overlevende of van persoonlijke voorwerpen die rondom de plaats van de ramp verspreid lagen. Bij de ramp in Libië kwamen zeker zeventig Nederlanders om.

Rietveld wil kijken of 'dit soort acties' aan banden kan worden gelegd. Als de petitie door veertigduizend mensen wordt getekend, wordt het burgerinitiatief aan de Tweede Kamer voorgelegd. Die moet het dan op de agenda plaatsen als het aan alle voorwaarden voldoet. Rietveld verwacht dat dit op 14 juni kan gebeuren. De petitie heeft inmiddels 154 ondertekenaars.