Tientallen NL'ers omgekomen bij vliegtuigcrash

Een vliegtuig van de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways is tijdens de landing neergestort op de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli. Er zouden 103 doden zijn gevallen.

Het vliegtuig was onderweg vanuit Johannesburg naar Londen Gatwick. Volgens een Libische veiligheidsfunctionaris zijn alle mensen aan boord, 93 passagiers en 11 bemanningsleden, omgekomen. Diverse media melden inmiddels dat een 8-jarig Nederlands kind de crash heeft overleefd.

De oorzaak van de crash is vooralsnog onbekend.

Beelden van de crashsite bij CNN.

Update 12.18 uur
RTL Nieuws meldt dat het verongelukte vliegtuig 104 mensen aan boord had, waaronder 62 Nederlanders. Inmiddels is duidelijk dat de enige overlevende een 10-jarig Nederlands kind is, dat in het ziekenhuis ligt en buiten levensgevaar is.

Premier Balkenende zei zojuist tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat zich tientallen Nederlanders aan boord van het vliegtuig bevonden. Het exacte aantal is nog niet bekend. Mogelijk gaat het om een gezelschap dat samen reisde.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een crisisteam geformeerd dat probeert meer informatie te krijgen over de identiteit van de slachtoffers. Ambassademedewerkers zijn ter plaatse om hulp te verlenen waar mogelijk.

Update 13.38 uur
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opvang voor nabestaanden van de slachtoffers geregeld op de vliegvelden van Brussel en Düsseldorf. De passagiers van het verongelukte vliegtuig zouden in Tripoli een overstap maken naar deze vliegvelden.

Een deel van de Nederlanders reisde met Kras en Stip Reizen. Buitenlandse Zaken heeft een informatienummer opengesteld: 070-3487770. Ook kan er met de ANWB Alarmcentrale gebeld worden: 088-2692112. Kras: 077-5999541

Airbus, de bouwer van de verongelukte Airbus A330, stuurt deskundigen naar de plaats van het ongeval. Het is de tweede Airbus die is neergestort in minder dan een jaar tijd. Vorig jaar stortte een Airbus A330-200 van Air France in de Atlantische Oceaan. Hierbij kwamen 228 mensen om het leven.

Update 13.47 uur
Er wordt gesproken over een explosie vlak voor de landing, maar dit is nog niet bevestigd. Libië heeft wel snel gemeld dat het vrijwel zeker niet om een terroristische aanslag gaat.

De zwarte dozen zijn inmiddels gevonden.

Volg de ontwikkelingen ook op het forum: 1, 2, 3.