Oostenrijk onderzoekt seksschandaal

De Oostenrijkse autoriteiten onderzoeken aantijgingen dat jongeren van een kindertehuis in Wenen in de jaren negentig zijn gedwongen deel te nemen aan seksfeestjes. Dat heeft een woordvoerder van de Weense aanklager dinsdag gezegd.

Naar zes personen is een onderzoek ingesteld wegens verkrachting, seksueel misbruik, machtsmisbruik en seksuele intimidatie. Volgens de Oostenrijkse radiozender Ö1 vond het misbruik plaats in appartementen in de Weense hoofdstad.

Een slachtoffer vertelde de zender dat hij en anderen als goederen werden verkocht en dat zij onder meer werden verkracht en mishandeld. Volgens een andere getuige werden minderjarigen gedwongen tot seksuele handelingen en kregen zij daarvoor betaald. De getuige, een 27-jarige man, is zelf geen slachtoffer, maar hij maakte de appartementen schoon voor een ondernemer. Hij zei 170 foto's te hebben gevonden waarop kinderen van 14 jaar en jonger seksuele handelingen verrichten in de appartementen.

"We werden met een busje opgehaald om schoon te maken en we moesten erop toezien dat seksspeeltjes in de kelder voor en na gebruik werden schoongemaakt", zei hij.

Het is onduidelijk of zowel jongens als meisjes werden misbruikt. Volgens Ö1 werd tien jaar geleden al een onderzoek ingesteld, maar is er nooit iemand veroordeeld. Een voormalige leraar en twee getuigen stapten vorige maand naar de politie. Eén van de personen waarnaar een onderzoek is ingesteld is de eigenaar van een schoonmaakbedrijf.