Gewelddadige vrouwenhandelbende opgerold

Justitie heeft in Amsterdam een vrouwenhandelbende opgerold. Drie van de negen aangehouden verdachten zijn vrouwelijke pooiers uit Hongarije. Zij waren aanvankelijk slachtoffer, maar hebben zich opgewerkt tot pooier, melden justitie en de gemeente Amsterdam zaterdag. De bendeleden worden onder meer verdacht van mensenhandel, verkrachting en mishandeling.

Naast de vrouwen is er een Nederlandse pooier en een Hongaarse pooier. De pooiers zijn tussen de 23 en 42 jaar. Daarnaast zijn vier exploitanten van raambordelen tussen de 29 en 58 jaar aangehouden. Iedere exploitant had een pand met twee ramen. Twee exploitanten hadden eerder contact met Saban en Hassan B., twee broers achter een gewelddadige bende die zich met vrouwenhandel bezighield. De vergunningen van de raamexploitanten zijn ingetrokken.

Bij het uitbuiten van de prostituees werd volgens justitie grof geweld gebruikt. Sommige slachtoffers hebben een tatoeage met de naam van hun pooier. De Roma-vrouwen waren met mooie verhalen naar Nederland gelokt, maar sommigen wisten wel dat ze hier als prostituee zouden werken.

Omdat ze geen Nederlands of Engels spreken, konden ze nergens terecht. Ze kwamen alleen maar thuis en op de Wallen en werden voortdurend in de gaten gehouden. Zowel de vrouwelijke als de mannelijke pooiers gebruikten de loverboy-methode, waarbij het slachtoffer in de watten wordt gelegd met het doel een schuldgevoel aan te praten. Om de 'schuld' terug te betalen moeten de slachtoffers vervolgens als hoer werken.

Justitie heeft in de zogenoemde Arezzo-zaak dertien slachtoffers achterhaald. Vier vrouwen hebben aangifte gedaan. De Hongaren zouden al vijf jaar bezig zijn.

De pooiers werden tussen augustus en november opgepakt. De raamexploitanten zijn de afgelopen weken aangehouden. De verdachten zijn in Amsterdam, Zaandam en Hongarije opgepakt.

De aanhoudingen komen voort uit een proefproject waarbij overheidsdiensten onder de naam Emergo samenwerken.