Olievlek blijft maar groeien

De olievlek in de Golf van Mexico neemt steeds rampzaliger proporties aan. Uit de boorpijp van het gezonken booreiland Deepwater Horizon blijft olie ongehinderd in zee stromen en het einde daarvan is nog niet in zicht. De dreigende ramp kan nog groter worden als de olie door de Golfstroom wordt meegevoerd, de Atlantische Oceaan op.

BP-topman Lamar McKay zei dat ingenieurs nog altijd werken aan een plan om een afsluitingsmechanisme op de boorput in werking te stellen, maar durfde niet te zeggen hoe lang dit nog kan duren. De beste hoop is voorlopig gevestigd op het plaatsen van een soort koepel om de lekkende olie op te vangen. De kap zou over zes tot acht dagen kunnen worden aangebracht, zei McKay. Een plan om een nieuwe put te boren, om de druk op de spuiter weg te nemen en de lekkende put met beton af te sluiten, zou wel drie maanden vergen.

Gouverneur Bobby Jindal van Louisiana hekelde BP, dat volgens hem nog altijd geen plan heeft om de kust te beschermen. Hij dringt daar al meer dan een week op aan, zei Jindal. Het olietapijt 'bedreigt letterlijk ons bestaan', zei Jindal, die zondag met president Barack Obama het getroffen gebied vanuit de lucht zou inspecteren.

De olievlek groeit sneller dan tot dusver werd gedacht, verklaarde Hans Graber van de Universiteit van Miami na analyse van satellietbeelden. De vlek breidde zich van donderdag op vrijdag van bijna drieduizend vierkante kilometer tot circa 9900 vierkante kilometer uit. Als de olie in de Golfstroom komt, zal in 'no time' de oostkust van Florida besmeurd raken, zei Graber.