Bekrompen vrouw vindt het zielig voor Brown

Een weduwe die achter haar rug door de Britse premier Gordon Brown werd uitgemaakt voor een 'bekrompen vrouw', heeft voor het eerst gereageerd op het geruchtmakende incident.

In een interview met de Mail on Sunday zegt de 65-jarige vrouw dat ze medelijden met Brown heeft. "Ik vind het zielig voor je, Gordon, want jij hebt meer te verliezen dan ik. Ik vind het heel vervelend dat dit is gebeurd, maar jij bent degene die erdoor verliest, niet ik", heeft Gillian Duffy naar eigen zeggen tegen de premier gezegd toen de premier bij haar langskwam om zijn excuses aan te bieden.

Ze zegt verder tegen de krant dat ze geschokt was door zijn opmerkingen. De premier was op campagne in Rochdale, bij Manchester, toen hij in gesprek raakte met Duffy. Ze klaagde tijdens de ontmoeting onder meer over uitkeringstrekkers en immigranten uit Oost-Europa en onderbrak de premier steeds als hij iets wilde zeggen. Brown stapte na het gesprek in een auto, maar vergat dat hij een microfoontje van de zender Sky nog op had. In een gesprek met medewerkers liet Brown zijn ongenoegen over de 'bekrompen vrouw' de vrije loop. Een nationale rel was geboren.

Media en politieke tegenstanders spraken schande over de premier, die nu zijn ware aard zou hebben laten zien. Een nieuw dieptepunt voor de Labour-partij van Brown in de peilingen volgde.