'Premier moet bestuurlijke vernieuwing regelen'

De nieuwe minister-president moet het bestuur van Nederland op de schop nemen. Als een gewone minister opnieuw deze taak krijgt, wordt het weer niets. Dat stelt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB), een adviesorgaan van het kabinet.

De afgelopen decennia zijn veel pogingen ondernomen om iets te veranderen aan de manier waarop Nederland wordt bestuurd, constateert de ROB in een dinsdag verschenen rapport. Die zijn allemaal op niets uitgelopen, doordat er uiteindelijk niet voldoende steun voor was.

Toch moet er iets gebeuren, vindt de raad. Er zijn nu te veel verschillende bestuursorganen, die vooral elkaar aan het werk houden. Wie uiteindelijk de baas is, is vaak onduidelijk. Besluiteloosheid is het gevolg. Dat zet Nederland internationaal op achterstand, aldus het adviescollege.

De premier van het nieuwe kabinet moet volgens de raad bestuurders, deskundigen en andere betrokkenen bijeenroepen om een plan te maken, waarna het kabinet en de Tweede Kamer er snel een besluit over kunnen nemen.