'Reactor Tsjernobyl blijft ernstige bedreiging'

De kernreactor in Tsjernobyl blijft niet alleen een ernstige bedreiging voor Oekraïne, maar ook voor Europa, Rusland en Wit-Rusland. Dat heeft de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj maandag gezegd tijdens de herdenking van de explosie van de kernreactor in 1986, het zwaarste ongeluk met een reactor ter wereld.

De ontplofte reactor is bedekt door een beschermend omhulsel. Het omhulsel verkeert echter in slechte staat en het vervangen ervan loopt ver achter op schema.

Na de ontploffing van de reactor dreef een wolk radioactief materiaal over een groot deel van Europa. Bijna een kwart eeuw later zorgt dit nog steeds voor ernstige gezondheidsproblemen. Volgens Janoekovitsj lijden twee miljoen mensen aan ziektes die het gevolg zijn van de straling. Delen van Wit-Rusland en Oekraïne zijn door de ramp onbewoonbaar geworden.

Janoekovitsj beloofde betere zorg voor de slachtoffers van de ramp en noemde dit een kwestie van 'eer en geweten'. De Oekraïense premier Mikola Azarov beloofde onder andere betere medische behandelingen en hogere pensioenen.

In Wit-Rusland was maandag een herdenkingsmars gepland. Voorgaande jaren gebruikten oppositiegroepen illegale herdenkingsbijeenkomsten als een podium voor hun protesten tegen de autoritaire regering van het land. Dit jaar heeft de regering de herdenkingsmars goedgekeurd.