Uitzending De Vries over Koos H. gaat door

De rechtbank in Amsterdam bekijkt vrijdag beelden van het drieluik van Peter R. de Vries over seriemoordenaar Koos H. achter gesloten deuren. De advocaten van Koos H. willen dat het derde deel van de reeks, net als het tweede, wordt verboden. De Vries trok zich overigens zondag niets aan van het verbod en zond toch uit.

In de uitzending werden beelden getoond van H. die heimelijk zijn opgenomen in de tbs-kliniek waar hij verblijft. De rechter had het tonen van die beelden expliciet verboden. De informatie die de misdaadverslaggever had ingewonnen bij een voormalige jeugdvriend van H. mocht hij wel gebruiken in de uitzending.

Op overtreding van het verbod werd een dwangsom van vijftienduizend euro gesteld, maar dat weerhield De Vries, SBS en Endemol er niet van de beelden toch te laten zien. De advocaten van H. lieten naderhand weten nu opnieuw in te zetten op een fors hogere dwangsom van een miljoen euro per overtreding.

De Vries vindt dat de bekentenissen van H., die voor een drievoudige moord tot levenslang is veroordeeld en al dertig jaar vast zit, 'een groot maatschappelijk belang dienen' dat zwaarder moet wegen dan de privacy van de veroordeelde.

De rechtbank besluit vrijdag in de loop van de dag of de uitzending van zondagavond door mag gaan.

Update 11.00 uur
De rechter heeft De Vries op de vingers getikt voor het naast zich neerleggen van het vonnis van vorige week vrijdag. Hij vond dat De Vries en SBS in hoger beroep hadden moeten gaan als ze het er niet mee eens waren. Momenteel is het kort geding weer openbaar. De Vries stelt dat je de beelden moet zien om de bizarre onthullingen te geloven. De advocaten van Koos H. zeggen dat De Vries alleen uit is op geldelijk gewin.

Update 13:09
BNR meldt net dat de rechter een uitspraak heeft gedaan in de zaak tegen De Vries. Hij mag de beelden van Koos H. niet gebruiken in de aankomende uitzending. Als SBS de uitspraak van de rechter nogmaals naast zich neer legt en de beelden toch uitzendt, moet het bedrijf een dwangsom van 500.000 euro betalen. De vorige dwangsom bedroeg 15.000 euro. De advocaat van Koos H. had een som van één miljoen euro geëist.

Update 18:44
SBS6 zendt zondagavond een derde deel van een serie over meervoudig moordenaar Koos H. uit. Dat heeft de zender vrijdag meegedeeld.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft de uitzending ook aangekondigd op zijn website. Vrijdag bepaalde de rechter in een kort geding dat De Vries de heimelijk gemaakte opnames van Koos H. niet mag uitzenden. De advocaten van Koos H. hadden de rechter andermaal ingeschakeld om uitzending te voorkomen. De rechter bepaalde vrijdag dat de dwangsom voor Peter R. de Vries 500.000 euro bedraagt. Producent Endemol en SBS6 moeten bij overtreding eveneens 500.000 euro betalen. Een woordvoerder van Endemol Nederland noemde dat een 'teleurstellend' vonnis. SBS6 liet weten dat de uitzending doorgaat, maar dat nog niet duidelijk is in welke vorm precies.

"Natuurlijk is er zondag uitzending", meldt De Vries. "We hebben nog even de tijd om dat in orde te maken, maar vaststaat dat we een extra lange reportage zullen uitzenden waarin alle onthullingen aan bod komen."