Verhoogd tsunami-gevaar Italiaanse kust

Volgens een bekende vulkanoloog heerst er voor de Italiaanse zuidkust een verhoogd risico op een tsunami. Van Marsili, een grote onderzeese vulkaan, zouden de aardkorsten die een kamer vormen voor de magma, instabiel zijn geworden. Dit meldde de krant Corriere della Sera gisteren naar aanleiding van uitspraken van de voorzitter van het Nationale Instituut voor Geofysica en Vulkanologie, Enzo Boschi.

Een breuk in de vulkaanwand zou een 'snelle ineenstorting van een grote hoeveelheid materiaal' teweeg brengen. Dit zou leiden tot een vloedgolf die de kusten van Campanië, Calabrië en Sicilië zou kunnen bereiken. "Dit zou morgen al kunnen plaatsvinden", zei Boschi. Accurate voorspellingen zijn niet mogelijk. De grote hoeveelheid magma in de onderzeese vulkaan en de onstabiele structuur duiden er volgens Boschi op 'dat de vulkaan actief is en op elk moment zou kunnen uitbarsten'.

Marsili is de grootste onderzeese vulkaan in Europa. Het is gelegen in de Golf van Napels, ongeveer 150 kilometer voor de kust van Campanië op een diepte van ongeveer 450 meter onder de zeespiegel. De vulkaan is maar liefst 70 km lang, 30 mijlen breed en 3.000 meter hoog.

Meer hierover is op het forum terug te vinden.