Israël stelt bouwplannen Oost-Jeruzalem uit

Israël heeft de Amerikaanse overheid beloofd nieuwe bouwplannen in Oost-Jeruzalem uit te stellen. Ook worden Palestijnse gevangenen vrijgelaten. De Israëlische premier Bejamin Netanyahu heeft de toezegging gedaan, zeggen vier ministers uit zijn kabinet vandaag.

De stap is nog niet officieel aangekondigd. Israël zou ook bereid zijn de blokkade van Gaza te versoepelen en wil praten over alle grote zaken die Israël en de Palestijnen verdelen. Dat moet gebeuren met bemiddeling van de Verenigde Staten.

Met de toezeggingen wil Israël de ergste vete die het in tientallen jaren met de VS heeft gehad oplossen. Die begon vorige week tijdens een bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden. Hij begon pogingen in Israël en in de Palestijnse gebieden om een dialoog tussen de twee partijen op te starten. Die moest via de Verenigde Staten lopen. Juist op dat moment maakte de Israëlische regering bekend extra woningen in Oost-Jeruzalem te bouwen. De Palestijnen voelden toen nog weinig voor vredesonderhandelingen.