Rusland eert medaillewinnaars Vancouver

De Russische medaillewinnaars tijdens de Olympische Spelen in Vancouver zijn vandaag door president Dmitri Medvedev in het zonnetje gezet. Tegelijkertijd hield Medvedev in Moskou Russische sportofficials verantwoordelijk voor het slechtste resultaat ooit van de Russen op de Winterspelen.

Rusland won slechts 15 medailles, waarvan drie gouden. Met de Olympische Spelen in Sochi (2014) in het vooruitzicht kondigde Medvedev alvast diverse ontslagen bij sportbonden aan.

Schaatser Ivan Skobrev, biatleet Ivan Tcherezov en kunstrijder Jevgeni Plushenko kregen een eervolle onderscheiding van Medvedev. "Jullie hebben geweldig gepresteerd onder moeilijke omstandigheden", hield de president de sporters voor. "Jullie prestaties hebben niet geleden onder de slechte organisatie en voorbereiding waarvoor de officials verantwoordelijk zijn geweest."

Vertegenwoordigers van de wintersportbonden ontbraken op het feestje in het Kremlin. Plushenko gaf de Russische bond nog een trap na. "Ik ben op het ijs teruggekeerd om een medaille voor Rusland te winnen, maar de bond reageerde niet. Ik heb geen financiële en facilitaire ondersteuning gekregen. Hetzelfde gold voor mijn coach", tekende het persbureau Interfax op uit de mond van de winnaar van het zilver.