Boete voor illegale olifantenhandel

Een 65-jarige man uit Rhenen is vandaag veroordeeld tot een boete van tienduizend euro voor illegale olifantenhandel. De rechtbank in Utrecht acht ook bewezen dat de man valsheid in geschrifte heeft gepleegd door het maken van een valse factuur en een valse verklaring.

De man leverde in 2006 twee olifanten aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Hij voerde ze destijds in zonder de vereiste vrijstelling. De beschermde dieren waren afkomstig uit een dierentuin in Spanje. Volgens de rechter heeft de man de olifanten ingevoerd om er zelf rijker van te worden.

Het ongecontroleerde bezit van en de handel in beschermde uitheemse diersoorten brengt volgens de rechter de natuurlijke populaties grote schade toe. Ook draagt het bij aan een vermindering van de overlevingskansen van die soorten in het wild. "Van verdachte, die over zichzelf heeft gezegd een dierenliefhebber te zijn, mocht anders worden verwacht", zei de rechter.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een voorwaardelijke celstraf van drie weken en een werkstaf van 250 uur tegen de man. De rechtbank vindt een geldboete van vijfentwintigduizend euro, waarvan vijftienduizend euro voorwaardelijk beter passen mede gelet op straffen die in soortgelijke zaken eerder zijn opgelegd. Het feit dat de man een professionele handelaar in dieren is werkte daarbij strafverzwarend. De rechtbank woog ook mee dat het proces tegen de man erg lang geduurd heeft.

Ouwehands Dierenpark kreeg eerder in de zaak een boete van veertigduizend euro.