Palestijnse vrouwen slaags met Israëliërs

Enkele tientallen Palestijnse vrouwen zijn vandaag aan de rand van Jeruzalem, vlakbij de Westelijke Jordaanoever, in een handgemeen verwikkeld geraakt met Israëlische militairen. De militairen joegen de vrouwen uiteindelijk uiteen met traangas. Vier demonstranten werden gearresteerd.

"Jeruzalem is Arabisch, onze eeuwige hoofdstad", riepen de vrouwen. Ze plantten een Palestijnse vlag op de grensovergang tussen Jeruzalem en de Westoever en probeerden de overgang door te komen. Toen de vrouwen zich terugtrokken, daartoe gedwongen door het traangas, bekogelden Palestijnse tieners de militairen met stenen.

Het protest van vandaag kwam op een moment dat de spanningen in Jeruzalem toenemen. De Palestijnen zien het oostelijk deel van de stad, dat in 1967 door Israël werd ingenomen en geannexeerd, als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu weigert daarentegen een opdeling van Jeruzalem en zegt nooit de controle over welk deel van de stad dan ook op te geven.

Eerder deze week kondigde Israël aan zestienhonderd appartementen in Oost-Jeruzalem te willen bouwen. Het land veroorzaakte daarmee een diplomatieke rel met de Verenigde Staten, zijn grootste bondgenoot.