België luilekkerland voor asielzoekers

De Belgische overheid heeft in de afgelopen vier maanden maar liefst 205.250 euro onder asielzoekers moeten uitbetalen. De overheid werd door de rechtbank beboet tot het betalen van dwangsommen van 500 euro per dag per asielzoeker die door de overheid geen slaapplek kon worden aangeboden. Zo meldt het Belgische De Morgen vandaag.

Sinds oktober was het voor de overheid maar moeilijk om de meer dan tweeduizend asielzoekers, waarvan 760 kinderen, een dak boven het hoofd te bieden. Hierop wonnen 55 asielzoekers juridisch advies in en stapten naar de rechtbank om een vergoeding te eisen. Deze stelde de asielzoekers in het gelijk en legde de overheid de eerder genoemde sanctie op.

Van de 55 asielzoekers is meer dan de helft een nieuwkomer in België, vier mensen hadden al eerder een aanvraag ingediend en twee gezinnen verbleven er illegaal. Door de staat wordt er nu dringend naar onderdak voor elk van de asielzoekers gezocht. Nadat zij een gepaste locatie krijgen aangeboden vervalt de regeling. Dit gebeurt ook wanneer ze het aanbod afwijzen. De 205.250 euro komen uit een spaarpot van Fedasil, de verantwoordelijke voor de opvang van asielzoekers. Het potje is bedoeld om juridische processen van te bekostigen.