Koerdische betoging loopt uit de hand

In het Belgische Denderleeuw is vanmiddag bij de studio van het Koerdische televisiestation Roj TV een betoging van Koerden uit de hand gelopen. De ongeveer honderd Koerden protesteerden tegen de huiszoekingen die al de hele dag plaatsvonden.

Bij verschillende Koerdische instellingen, waaronder de televisiezender, werden huiszoekingen gedaan. Ook in Brussel, Dendermonde, Antwerpen, Verviers, Namen, Leuven en Luik vonden huiszoekingen plaats. Het televisiestation Roj TV zou volgens justitie dienst doen als 'communicatiekanaal van de PKK'.

Terroristenopleiding

De actie richtte zich tegen de PKK, de verboden Koerdische arbeidersbeweging. Volgens de Belgische justitie zouden zij in heel West-Europa jongeren ronselen die vervolgens in trainingskampen in Irak en Griekenland opgeleid worden om terroristische aanslagen te plegen. Bij de huiszoekingen werden achttien verdachten aangehouden, waaronder twee leiders van de Kongra-Gel, de opvolger van de PKK.

Bijna driehonderd agenten werkten mee aan de invallen. Hierbij werd 214.000 euro in beslag genomen. Hiervan bevond zich 100.000 euro bij Roj TV. Justitie vermoedt dat de PKK zich in België bezighoudt met het maken van valse identiteitsdocumenten. Het gevonden geld zou onder bedreiging en met geweld ingezameld worden.

Betogers

De betogers bij het televisiestation probeerden speurders van de Brusselse Federale Gerechtelijke Politie (FGP) te hinderen bij de huiszoekingen. De politie had het gebied afgezet, maar toch wisten enkele tientallen personen het gebouw binnen te dringen. Enkele anderen werden opgepakt en in de boeien geslagen. Zij zouden volgens De Standaard later vrij zijn gelaten bij onderhandelingen om de bezetters het gebouw uit te krijgen.

Eenmaal buitengekomen, werd de bezetters gevraagd om het parkeerterrein van de televisiezender te verlaten. Zij weigerden dit, waarop de politie een waterkanon inzette. De betogers reageerden hier op door onder meer met hekken te gooien. Enkele personen raakten hierbij gewond.

Extra alert

De Belgische politie is momenteel extra alert. Het gebouw van het Brussels parket werd uit voorzorg ontruimd en op het Poelaertplein staan verschillende agenten in uniform. Het personeel van het justitiepaleis werd aangeraden om niet via de hoofduitgang het gebouw te verlaten.