Russinnen winnen biatlonestafette

De Russische biatlonvrouwen hebben het laatste nummer bij het biatlon gewonnen. Bij de estafette waren de dames oppermachtig en finishten voor Frankrijk en Duitsland, die het zonder tweevoudig winnaar van goud op deze Spelen, Magdalena Neuner moesten doen.

De Russische dames hadden de beste start. Hun eerste atleet, Svetlana Sleptsova, bleef foutloos en nam een voorsprong op de Duitse Kati Wilhelm, die Marie Laure Brunet (Frankrijk) bij zich had. Bij de eerste wissel kwamen de drie teams bij elkaar. Dit was ook bij de tweede wissel het geval, doordat Simone Hauswald, Sylie Becaert en Anna Bogaliy-Titovets geen verschil konden forceren. Wit-Rusland volgde op een halve minuut.

Frankrijk viel door Marie Dorin als eerste weg vooraan. Ze maakte bij de vijfde schietronde vier schietfouten en moest zelfs na het bijladen nog twee strafrondjes lopen. Ook Duitsland (Martina Beck) maakte een schietfout maar beperkte de achterstand tot elf seconden op Olga Medvedtseva, die tijdens het langlaufen het verschil wel flink vergrootte.

Medvedtseva bleef ook bij haar tweede schietbeurt foutloos en bracht de Russinnen op een grote voorsprong. Inmiddels waren de Oekraïensen en de Noorsen in gevecht geraakt om het brons en waren zelfs de Wit-Russinen en Francaises waren niet ver weg.

Rusland had bij de laatste wissel een voorsprong van driekwart minuut op Duitsland, waardoor Olga Zaitseva nog niet veilig was voor goud en nog hard moest werken om Andrea Henkel achter zich te houden. Na een schietfout van Zaitseva liep Henkel twaalf seconden in. Bij het langlaufen liep de Russin echter weer uit.

Zaitseva bleef ook bij de laatste schietronde niet foutloos (moest twee keer bijladen), maar had genoeg voorsprong opgebouwd om het goud te behouden. Henkel begon fouten te maken en kreeg de Française Sandrine Bailly vlak achter zich aan. Bailly bleek sneller op de ski's en ging Henkel al vrij snel voorbij en veroverde het zilver, achter de Russinnen, die zonder problemen het goud veroverden.