Van der Kieft: "Oranje podium mogelijk"

Arjen van der Kieft gaat straks beginnen aan zijn eerste en enige olympische afstand. Op de 10.000 meter gaat hij de strijd aan om de medailles. Van der Kieft zelf denkt dat goud of zilver te ver weg is voor hem, maar dat brons er wel in zou kunnen zitten.

"Ik moet reëel zijn: Sven Kramer en Bob de Jong zijn te ver weg voor mij, als ik kijk naar het voorseizoen," zei Van der Kieft vandaag. "Daarachter, op de plaatsen drie tot en met zes, zijn de verschillen klein. Misschien kunnen we er een Nederlands podium van maken."

"Het maakt me niet uit of het zacht of hard is, als het maar voor iedereen hetzelfde is," zei van der Kieft over de condities in de Richmond Olympic Oval, die verder veel zin heeft om te rijden. "Vanaf de opening al. Het gevoel dat ik kreeg bij het binnendragen van de olympische vlam, is er nog steeds."

Van der Kieft wordt gecoacht door Gianni Romme, tweevoudig olympisch kampioen, die sprak over dat zijn pupil zijn trainingsrondjes voornamelijk alleen rijdt. "Hij heeft niemand nodig. Hij rijdt een paar rondjes met mij en sluit hier en daar aan bij een groepje. Dat hij veel alleen schaatst, is goed voor hem. Hij hoeft zich aan niemand aan te passen, zodat hij kan oefenen op een stabiele slag. Dat was vroeger zijn probleem."

"Arjen is goed. Zijn stabiliteit is bewonderenswaardig. Hij doet alles precies zoals we aan het begin van het seizoen hebben gepland. En hij groeit door. Zelfs na het olympisch kwalificatietoernooi is hij beter geworden. Met zijn concentratie zit het goed," aldus Romme.