Wit-Rusland ziet Rammstein als staatsgevaarlijk

Rammstein is een gevaar voor de staatsorde in Wit-Rusland. Dat is althans de mening van de voorzitter van de Maatschappelijke Raad voor de Zedelijkheid in het land. De Duitse rockers willen op 7 maart een concert geven in een nieuw ijshockeystadion in de hoofdstad Minsk, maar als het aan de moraalbewakers ligt gaat dat optreden alleen door als Till Lindemann en de zijnen vooraf de setlist ter keuring overleggen en de eventuele door de staat gewenste aanpassingen doorvoeren.

De band staat bekend om haar niet al te subtiele teksten van nummers als Bück Dich, Rein Raus en Ich Tu Dir Weh. Het zijn nummers die door de moraalcommissie worden gezien als propaganda voor "geweld, masochisme, homoseksualiteit en andere perversiteiten". De grote vraag is dan ook of de Wit-Russische fans getrakteerd zullen worden op live-uitvoeringen van dergelijke nummers.

Overigens is de Maatschappelijke Raad voor de Zedelijkheid in Wit-Rusland zelf minstens zo omstreden als de Duitse metalband. Volgens waarnemers is de vorig jaar ingestelde commissie het zoveelste instrument van het regime van Aleksandr Loekasjenko om de vrijheid van meningsuiting in Wit-Rusland in te perken.