Geen doorstart Scheringa Museum

Het gebouw van het voormalig Scheringa Museum voor Realisme zal geen doorstart maken als museum. Er blijkt voor het 80 procent voltooide gebouw onvoldoende structurele financiële steun te zijn om de kunstcollectie van voormalig DSB-directeur Dirk Scheringa te huisvesten, zo liet de directie vandaag weten.

De museumdirectie, curatoren en ABN Amro hebben verschillende mogelijkheden voor een doorstart onderzocht. Er zijn vele gesprekken gevoerd met het Rijk, de provincie Noord-Holland, gemeenten en mogelijke publieke en private partners en adviseurs.

De inkomsten, subsidies en sponsoring die het museum verwacht te verwerven, zullen echter niet genoeg zijn om de kosten van de afbouw en de hoge hypotheek- en exploitatielasten van de nieuwe behuizing te dekken.

Oorspronkelijk zou het 10.000 vierkante meter grote museum, dat eerst de naam Frisia Museum droeg, later dit jaar opengaan. Toen het imperium van Scheringa uiteenviel, legde schuldeiser ABN Amro beslag op de verzameling van 1300 kunstwerken en werd de nieuwbouw stilgelegd.

Het kolossale gebouw in Opmeer zou met 44 zalen vijf keer zo groot zijn en zou zelfs het Van Gogh Museum in Amsterdam in oppervlakte overstijgen. De museumdirectie wil nu kijken of de collectie in een kleiner gebouw kan ondergebracht worden.


Zonder koppelverkopen en hoge provisies geen financiering te vinden voor het Scheringa Museum