ISS krijgt 'ongelooflijk spectaculair' uitzicht

Astronauten hebben vandaag voor het eerst de luiken van het observatiedek geopend in het internationale ruimtestation (ISS). Ze werden getrakteerd op een 'ongelooflijk spectaculair' uitzicht. Dat heeft de gezagvoerder van het ruimtestation, Jeffrey Williams, gezegd.

Het centrale raam, het grootste ooit in de ruimte, werd door astronauten opengeschoven terwijl ze 350 kilometer boven de Stille Oceaan vlogen.

Het observatiedek, dat ongeveer driehonderd miljoen euro heeft gekost, is onderdeel van een nieuwe kamer die vorige week aan het ISS is bevestigd. Er zijn zeven ramen in een koepel gemonteerd en wanneer alle luiken open zijn hebben de astronauten zicht op de hele aarde, het ruimtestation zelf en de ruimte.

Het observatiedek is niet alleen gebouwd voor het mooie uitzicht: morgen zal er apparatuur worden geïnstalleerd waarmee de bemanning van het ISS de grote robotarm vanuit de koepel kan bedienen.

De luiken voor de ramen in de richting van de aarde kunnen over het algemeen open blijven, maar de ramen die uitkijken op de ruimte zullen meestal dicht zijn om ze te beschermen tegen kleine meteorietinslagen.