Gouda koopt Marokkaanse jongeren af

De gemeente Gouda heeft Marokkaanse jongeren 2250 euro contant gegeven om een feest te organiseren tijdens de jaarwisseling om ze van de straat te houden. Het gaat om dezelfde jongeren die betrokken waren bij het sneeuwballenincident eind december. Dat zegt de lokale VVD vandaag in De Telegraaf.

Eind december werden 23 jongeren in de wijk Oosterwei opgepakt nadat ze voorbijgangers en auto's met ijsballen bekogelden. Ze hadden zich schuldig gemaakt aan onder meer openlijke geweldpleging, vernieling en overvallen. De politie zette nadien meer agenten in om de jongeren in toom te houden.

Volgens de VVD is de jongeren dus ook geld toegestopt om ze rond de jaarwisseling bezig te houden. De partij is furieus omdat het geld zonder procedures is uitbetaald. "Bovendien is het niet verstandig. Je beloont immers crimineel gedrag", zegt een woordvoerder.

Een gemeentewoordvoerder bevestigt in de krant dat er geld is gegeven. "Wij wilden juist voorkomen dat de boel verder zou escaleren." De jongeren hebben een begroting ingediend voor een discjockey, eten en drinken. "Voor ons was het belangrijk dat het in de wijk rustig zou blijven".

Volgens de gemeente was het feest een succes. "Achteraf was iedereen blij. We hebben vijf Marokkanen na afloop ook nog een boekenbon gegeven."